Olvasmányélmények a szivárványon innen

Egy meleg srác olvas

A még nem láttam a nevét, de nagyon szeretem a molyon olvasni mások válaszait könyves kihívás

2020. április 27. - Szilvió

Sziasztok,

a mai bejegyzésben gyorsan kitöltöttem a moly.hu-n nagyon futó book-taget, aminek ugyan a nevét még nem nagyon találtam, de gyakran látom mostanában, szeretem olvasni, és szerintem jó kérdései vannak. Olvasásról, kedvencekről, csupa jó dologról. Kezdjük:

a_kihivas.JPG

1. Kedvenc műfajod. És miért ez?
Az ifjúsági és a disztópia. Az jó ifjúságik szerintem megmérik azt, hogy milyen a világunk, és milyen benne felnőttnek lenni. A szereplőikben megvan még a lehetőség, hogy szerepek között válogathassanak, vagy rajzoljanak maguknak valami újat. Egy különc srácnak ez meg eddig mindig aktuális volt. És picit ez van a disztópiákkal is. Hogy attól működnek, hogy olyan dolgokat nagyítanak ki, amik a mi világunkban is problémásak. Jó gondolkozni rajtuk vagy csak beleveszni a regények sajátos logikájába.

2. Egy könyv, ami véleményed szerint csodálatos idézetek kimeríthetetlen tárháza?
Jó, akkor jöjjön egy ifjúsági disztópia, amiről a januári kedvenc olvasásommá vált. Először is az ökokritika-ökofeminizmus legfontosabb kérdéseit teszi fel a technika és az ökológia együttéléséről, másodszor pedig annyira baromira aranyos, hogy féloldalanként mondtam el a szobatársamnak, mennyire imádom ezt a könyvet. És a világéletem legfontosabb kérdéseit tárgyalja, viccesen, kedvesen...

– Emlékszel, amikor gyerekek voltunk? – odaadta neki a forró csészét. – És azon tűnődtünk, hogy a felnőttek hogy lehetnek ekkora seggfejek?
– Igen.
– Most már tudjuk.
– Igen.

3. Magyar vagy külföldi írók? Melyiket olvasod szívesebben és miért?
Itt most csúnyán ki fogom használni, hogy nincs állítmány az első mondatba. Magyar alkotók. Mivel valamennyire már én is a magyar alkotók között vagyok, és terveim szerint leszek majd jobban is, ezért igyekszem a lehető legtöbb magyar dolgok olvasni szépirodalom vagy akár fantasy, zsáner kérdésben. Szeretem támogatni a kiadókat, a szerzőket, akiknek egy részét már személyesen ismerem is, és alapvetően azt is gondolom, hogy nem lehet importközpontú egy könyvpiac. Ezzel együtt kb. 2/3-ad arányban olvasok külföldi szerzőket, szórakoztató irodalmi szövegeket szinte mindig külföldről, mert még nem találtam meg a magyar szerzőimet, és azok a kiadók, akiket keresek, már egy szűrt válogatást fordítanak le és hoznak ki, így bizalommal kereshetem őket.

4. Használsz bármilyen könyvjelzőt vagy sarokhajtogató vagy?
Könyvjelző. Nagyon sok van belőle, és így is könnyen elcsábulok bármikor egy újra. Van lapkás, van fából, van gumis, van mindenféle, és szeretem is őket használni. Nem tudom, hogy minek kellene történnie ahhoz, hogy sarkat hajtogassak be.

5. Ha véletlenül a kedvenc sorozatodban találnád magad, és ismernéd a végkifejletet, mit tennél? Hagynád, hogy ugyanúgy történjenek a dolgok vagy megváltoztatnád?
Akkor egy újabb ifjúsági disztópia. Patrick Ness: Chaos Walking trilógiájában járnék. Azt hiszem változtatnék. A harmadik könyvben van egy nagyon elnyújtott pont, ahol már akkor sem úgy döntöttem volna, amikor még nem tudtam, hogy ennek ekkora súlya lesz a végén, szóval egy ponton sokkal inkább a szívemre hallgatnék, és bízom benne, hogy ketten a főszereplővel tudnánk nemet mondani a mindent uralni akaró hatalommal szemben. Szép gondolat.

6. Az utolsó könyv, amit vettél?
H. Nagy Péter: Alternatívák. Egy nagyon izgalmas elméleti szöveg a popkultúráról, különböző társadalomtudományos és kultúratudományos kérdések felől. A PRAE Kiadó most 50% kedvezményt ad a könyveire, és elsőre elsiklott a figyelmem a könyv felett, szerencsére utólag pótolhattam.

7. Melyik könyv érintett meg eddig a legjobban? 
Nincsenek ilyen fokmérőim, hogy melyik könyv mennyire csinált ki a nagyon kicsinált könyvek közül... Patrick Ness: Soha nincs vége, Benjamin Alire Sáenz: Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomában és Hanya Yanagihara: Egy kis élet című könyve közül valamelyik lehet a befutó, mindhárom tök másért, de nagyon eltalált.

8. Könyv, amiben a legjobban csalódtál?
Dévényi István: Hádujudú
Dévényi egy okos figura. Kedvelem, mint közéleti aktor és újságíró. Egy ideális világban nagyon sok mindenről nagyon mást gondolnánk, de ez nem az a világ. Egy picit azért vettem meg a könyvét, mert kedvelem az arcot, szívesen támogatom egy könyv árával, de ez a könyv nagyon megmondós és nagyon laza akart lenni. Nem szerettem olvasni, nagyon eltávolított a kivagyisága, miközben elsőgenerációs vidéki értelmiségiként értem azokat a dolgokat, amikről a szöveg beszél. De nagyon nem tetszett.

9. Melyiket szereted jobban: megvenni a könyveket vagy kölcsönkérni?
Megvenni. Általában a könyvtár vagy a kölcsönkérés fel sem merül bennem, akkor sem, ha opció lehet, mert vagy azonnal veszek könyvet megjelenés után, miközben a szegedi könyvtáraknál kábé fél év, míg becsorog egy-egy könyv, és szerencse kell, hogy pont bent legyen, amikor keresed egy éven belül is... Addigra pedig már egy jó akcióban be szoktam tudni szerezni.

10. Véleményed szerint melyik a legjobb kötelező olvasmány?
A Hamlet. Most kellett újraolvasnom, és szerintem nagyon sok síkon működik. Mármint először tizedikben olvastam, amikor vonzott az, hogy Hamlet egy kamasz srác, aki lázad a felnőtt és számító világ ellen, most pedig nagyon látom benne a kérdésekkel vívódó Hamletet, aki képes ugyan dönteni, de már elkésett. Schakespeare tényleg egy zseni, ha csak egyszer olvasnátok el, keressétek a Nádasdy fordítást.

Ennyi lett volna mára ez a bejegyzés. :) Köszönöm, hogy velem tartottatok. :)
Ha kérdésetek, megjegyzésetek, kommentetek volna, keressetek bátran hozzászólásban, igyekszem gyorsan válaszolni. Éppígy igyekszem rövidesen érkezni a következő bejegyzéssel is.

Ha nem szeretnétek róla lemaradni, kattintsatok a jobb felső sarokban található KÖVETÉS gombra, ha háttértartalmak is érdekelnek lessetek be facebookra, vagy a frissen létrehozott személyesebb blogomra, ahol erről a blogról is sokat szoktam mesélni,
ha a kis személyes, nem feltétlenül könyves témák érdekelnek, nézzetek be twitterre vagy instagramra, és a hónap eleje óta patreonon is támogathatod a munkámat.

Igyekszem hamarosan érkezni a következő bejegyzéssel, de addig se feledjétek:

Könyvekkel a szivárványig:

Szilvió


A bejegyzés trackback címe:

https://melegkonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr1815573960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.