Olvasmányélmények a szivárványon innen

Egy meleg srác olvas

A-tól Z-ig mindent kimerítő könyves kihívás

2019. szeptember 20. - Szilvió

Sziasztok,

a mai bejegyzésben az egyik kedvenc, de már rég nem látott könyves tagemet szeretném kitölteni, amiben szuper és meglepő kérdések is vannak, és nagyon szeretem más bloggernél olvasni. :) Mivel nem találtam nagyon friss kitöltőt, és elfejetettem, hogy kinél láttam meg, ezért végül a  Pandalány olvas blogról csentem el a kérdéseket, mert szimpatikusak voltak a válaszai, ha van kedvetek az enyém után csekkoljátok le az ő bejegyzését is. :) Vágjunk is bele, mert bár az angol ABC rövidebb, ez a poszt biztosan hosszabb lesz. :)

 a_mindenre_kiterjedo.JPG

A : Author you’ve read the most books from/
Író, akitől a legtöbbet olvastad

Rögtön az elején köszönetet kellene mondanom a moly.hu-nak, amiért észben tartja helyettem az olvasásaimat. Szóval 5-5 könyvet olvastam Máraitól és Rejtőtől.
Volt az egyetemen egy kurzusom, ami a XX. század első felének szórakoztató irodalmát vette végig, és a kurzus felétől az egész egy nagy Rejtő olvasó kurzussá alakult, de nem igazán kedveltem meg a szerzőt. A néma revolverek városa, a Szőke ciklon és a 14 karátos autó vicces könyvek, de nem igazán tudtak lekötni, a Csontbrigád egy erős klassz kötet volt (a magyar szakon megismert 10 legfontosabb olvasmányom között van), aminek nagyon erős mondanivalója van az elembertelenedésről a könnyed Rejtős stílusban, a Megyek Párizsba, ahol még egyszer sem haldokoltam pedig egy érzékeny regény az évtizedek művészvilágáról, de olvastam már jobbat a témában.
Máraival tök vicces módon 16 évesen találkoztam, amikor egy LMBT könyveket listázó oldalon találkoztam a Zendülőkkel, és hát a melegséget sejteti valamennyire a kötet, de azért nem ezt képzeli egy 16 éves olvasó, viszont egy nagyon jó története van arról, milyen egy kisvárosban kamasznak lenni a második világháborúban. Nagyon megszerettem, aztán jött az Eszter hagyatéka az emberi kizsákmányolhatóságáról, majd a Rómában történt valami a diktátorok haláláról. Tavaly olvastam vizsgára a Szindbád hazamegyet, és most év elején a Gyertyák csonkig égneket, és még biztosan fogok Máraitól. Már csak azért is, hogy beelőzze Rejtőt! :D

 B : Best sequel ever/
Legjobb folytatás valaha

Aki régóta olvas, tudhatja, hogy nem nagyon olvasok sorozatokat, de szívem legkedvesebb trilógiájának második részének természetesen itt a helye: Patrick Ness: Válasz és Kérdés. Ez a könyv egy csoda. Ahogy ez az egész trilógia. Ahogy Patrick Ness.

C : Currently reading/
Mit olvasol jelenleg?

 Kim Leine: Kalak. Nagyon régóta tologattam ezt a könyvet, de az Őszi Margó Irodalmi Fesztivál egyik vendége lesz a szerző és az új könyve, így muszáj volt belecsapni a lecsóba. Egy nagyon izgalmas könyv ez egy gyógyszerfüggő férfiről és az ő regényes életéről. Az, hogy ez a szerző élete, csak egy plusz izgalom. Nagyon izgalmas szöveg, lesz még róla szó a blogon. :)

D : Drink of choice while reading/
Milyen italt választasz olvasáshoz?

Kávé. Bár nem vagyok kávé függő, és erre rendkívül büszke is vagyok, de egy jó kávé ugye sosem rossz. Főleg, ha fent akarsz maradni olvasni. Ugye.
(És például azért kell blogolni, mert nem kell vágnod, meg semmi, simán abbahagyhatod a bejegyzést, hogy csinálj magadnak egy kávét, ha megkívánod. Ez lájfhekk volt. Szívesen.)

E : E-reader or physical book?/
E-könyv vagy papír alapú könyv?

Nem tudom, hogy mikor fog kimenni ez a poszt, de ezt a bejegyzés azért kezdem el írni májusban, hogy visszataláljak a blogos hangomhoz a szakdolgozatos hangom után, tehét ment ki az áprilisi summa és a májusi 1 és 6, és nagyon unom ezt a kérdést, mert kellett írnom erről levelet a némettanáromnak nyelvvizsgára készüléskor, majd a nyelvvizsgán is megkérdezték, így bár még jó, hogy készültünk rá, rettenetesen unom a témát. :D Szóval: Papír alapú könyv, mert így nincs minden könyvnek egyforma illata és tapintása, és lehet simogatni, és ki lehet tenni a polcomra, és a kezem között tarthatom, és (megjegyzem: sajnos) egy csomó könyvből még mindig nincs e-könyv.

F : Fictional character you probably would have actually dated in high school/
Egy karakter, akivel randiztál volna a középiskolában

Szóval. Ide Simont kellene írnom, és amíg olvasom újra és újra a könyvet, szerelmes is vagyok belé, de Elio a Szólíts a nevedenből. Mert baromi okos és baromira nem tudja, mit kezdjen a világgal, és előbbit imádtam volna benne utóbbiban pedig együtt téblábolnánk. És előbb éreztem ezt a közösséget, minthogy a filmet láttam volna, de Timothée Chalamet egy újabb hatalmas újabb érv Elio mellett.

original.gif

G : Glad you gave this book a chance/
Könyv, aminek örülsz, hogy adtál egy esélyt

Már meg volt emlegetve Patrick Ness Chaos Walking trilógiája, és ez ide való. Szóval Kés a Zajban (A februári 1 és 6-ban írtam róla). Mert nem akartam elolvasni, pedig tudom, hogy Patrick Ness hatalmas, csak nem olvasok sorozatokat. Aztán meghallottam, hogy tavaszra jön a film, ami amúgy nem jött, és gyorsan kiolvastam a trilógiát. Az egyik legjobb dolog, ami az év első részében történt velem.

H : Hidden gem book/
Rejtett gyöngyszem

New Yorkban minden más. 1987-ben jelent meg a Móra kiadó pik-nik sorozatában, és azóta sem. És persze ez valahogy nem is baj, hiszen azóta a melegségről meredeken mást gondolunk, de nagyon sokat mondd el ez a könyv arról, hogy milyen volt a hatvanas évek New Yorkjában, 13 éves meleg kisfiúnak lenni, aki ismerkedik a szexualitással és egyáltalán a szexualitásával. Akár ifjúságiként is érdekes lehet, számomra az volt, de nekem felnőttként nagyon sok plusz jelentésréteg társult a regényhez. John Donovan azt hiszem nagyon okos volt, és nagyon sok mindent nem írt bele konkrétan a regénybe, de persze az is lehet, hogy csak én kreálok összefüggéseket.

I : Important moment in your reading life/
Egy fontos pillanat a könyves életedben

Legyen inkább három:

1.) Kezembe veszem Padisák Mihály: Éljen a száműzetés! című könyvét 10 évesen, és elkezdek olvasóvá válni.

2.) A könyvtárból kikölcsönzöm az Ethan és Cartelt, mert ráébredek, hogy az a magamban még alig elfogadott, és meg épp hogy megnevezett dolog, amit melegségnek hívnak, azt mások meg is írták, és megint mások le is fordították, hogy én az anyanyelvemen érthessem meg ezt az egészet.

3.) A Kedves halottak!-at kézbe véve rájövök, hogy nem tudom, hogy ez mitől LMBT könyv, és hogy már egy csomó könyvvel voltam így, és hogy talán mások is vannak így ezzel, és kellene erről csinálni egy blogot.

J : Just finished/
Most fejezted be

A nagy befejezésem a május óta olvasott Édes hazám versantológia, ami a rendszerváltást követő 20-25 év közéleti politikai verseit gyűjti össze, és szerkeszti párbeszédbe. Nagyon izgalmas kötet, jó dolgok vannak benne, nyilván Orbán Ottó, vagy Petri György szövegei kiemelkedőek például, de sokszor érzem azt, hogy ezek a versek remek szerzők nem igazán jó versei. Picit pátoszosak, picit romantikusak, picit váteszszerepből szólnak gyakran, és nehéz volt olvasni úgy, hogy ne csak ezt lássam egy-egy verscsokorban. Felemás véleménnyel vagyok róla, inkább fontos, mint jó azt hiszem.

K : Kinds of books you won’t read/
Könyvtípusok, amiket nem fogsz olvasni

Alapból a háborús könyveket akartam ide írni, de rájöttem, hogy olvastam jó háborús könyvet. Ami a következő pontban fog szerepelni, az például az. Nem tudom. Nehezen tudom elképzelni, hogy egy erősen háborús könyvet magamhoz vegyek, vagy egy téríteni akarót, de igazából soha ne mondd, hogy soha. Mondjuk egy Trónok harcát talán nem fogok elolvasni. Mondjuk. De az meg nem típus…

L : Longest book you’ve read/
Leghosszabb könyv, amit olvastál

Johnathan Littel: Jóakaratúak. Egy menő könyv, aminek kell a terjedelem, hogy leírja a második világháborút és azon keresztül a főszereplő minden perverzióját és elmebetegségét szerintem nagyon naturalistán de mérhetetlenül érzékletesen és művészien a maga 1178 oldalával.

M : Major book hangover because of/
Legnagyobb „másnaposságot” okozó könyv

Pandalány a másnaposság alatt azt érti, hogy ami miatt sokáig maradtál fent olvasni, én viszont úgy gondolom, hogy a másnaposság az az érzés, hogy egy könyv, ami után nem tudsz olvasni, mert akkora hatással volt rád. De szerencsére mindkettő igaz a választott könyvem esetében. Hanya Yanagihara: Egy kis élet című könyve egyike azoknak a könyveknek, amik óriási hatással voltak rám, így méltán itt a helye. Néha még mindig sétálok az utcán és gondolkozom a könyv egy-egy mozzanatán. A tavalyi évem egyik nagy olvasása, egyértelműen. Annyira, hogy még slam poetryt is írtam egy idézetéről, de erről még lesz szó lent.

N : Number of bookcases you own/
Könyvespolcaid száma

Legyen 4, de ez azért nehéz, mert kollégiumban élek. így vannak könyvek a polcomon, egy kis polcos álványon, egy kis fa dobozban az asztal lábtartóján és a szekrényben is. De legyen 4. :D

O : One book you have read multiple times/
Egy könyv, amit többször elolvastál

A legtöbbször olvasott könyvem egyértelműen az Egy különc srác feljegyzései. Mert ez egy nagyon szuper könyv a barátságról, a felnövésről, a beilleszkedésről, és arról, hogy mi mindent jelent nem menekülni az élet elől. Nem tudom elképzelni, hogy valaha nem lesz már erre a könyvre szüksége a lelkemnek.

tumblr_mvcwsmudaz1sqd45go1_500.gif

P : Preferred Place To Read/
Kedvelt hely olvasáshoz

Az engem Rejtővel terrorizáló tanárom azt mondja a most választott helyemről, hogy nem hely, és ettől lesz ez érdekes a modern irodalom itt játszódó jeleneteiben, de akkor is, így is: vonaton, bárhonnan bárhová.

Q : Quote that inspires you/gives you all the feels from a book you’ve read/
Idézet, ami inspirál/mindenféle érzéseket ad át neked egy könyvből, amit olvastál

Az egyenlőség axiómája szerint x mindig egyenlő x-szel: feltételezi, hogy ha van egy x nevű fogalmi valamink, akkor annak mindig egyenlőnek kell lennie önmagával: van benne valami egyediség, birtokában van valami annyira leegyszerűsíthetetlennek, hogy azt kell feltételeznünk, ez a valami abszolút mértékben, megváltoztathatatlanul, mindig ekvivalens önmagával, és elemisége soha nem változtatható meg. Ezt az axiómát azonban lehetetlen bizonyítani.

Hanya Yanagihara: Egy kis élet 375. oldal

Nagyon terhelt idézet ez a könyvben, és nagyon sokat gondolkodom rajta. Az egyetemen is nagyon sokat tanulunk logikát, és engem is nagyon érdekel ez a már-már filozófiai logika. És persze ez az idézet mocskosul kemény, különösen a kontextusában, és nekem is valami olyasmit jelent, hogy nem lehetsz nem az aki voltál, csak ezt én mindig valami vágyakozó, törekvő, kitörni akaró x-re vezetem vissza. Még slam poetry-t is írtam erről. Nagyon nem hagyja ez az üzenet, hogy nélküle gondoljak magamra.

R : Reading regret/
Könyv, amit megbántál, hogy olvastad

Rácz-Stefán Tibor: Túl szép vagy Mészáros Dorka: Én vagy senki

És még csak nem is azt bántam meg, hogy elolvastam, hanem azt, hogy megírták. Nagyon. Arról meg, hogy valaki kiadta őket, jobb nem is beszélni.

S  : Series you started and need to finish (all books are out in series)/
Sorozatok, amiből minden rész megjelent, elkezdted és be kell fejezned

Padisák Mihály Éljen a száműzetés! című regénye eredetileg a Delfin könyvek kiadói sorozatban jelent meg, és Padisák Mihály írt hozzá két folytatást, amely így Kanóc címmel teljes, és ezt már nagyon be kellene fejezni, mert már lassan egy éve a polcomon van a két, csak delfin könyvekként megjelent könyv is. :)

T : Three of your all-time favorite books/
Három legnagyobb kedvenced

Oscar Wilde: Dorian Gray képmása, Fannie Flagg: Sült zöld paradicsom, Patrick Ness: Soha nincs vége

U : Unapologetic fangirl for/
Egy könyv, amiért menthetetlenül Fangirl módra rajongsz

 Virág Emília: Sárkánycsalogató. Mindenki megmondta, hogy csodálatos lesz, mégis egy évet állt a polcomon. Vicces. Fantasy. Alapjaiban forgatja ki az általunk ismert tipikus mesei karaktereket. Nagyon dark humomra van, ami az életről beszél... és zseniális. Csodálatos könyv, óriási. Imádtam.

V : Very excited for this release more than all the others/
Új megjelenés, amit legjobban vársz

 André Aciman: Találj rám! De ez vicces cucc, mert nagyon félek tőle. Ez a Szólíts a neveden! folytatása, ami elmondhatatlanul a szívem csücske volt, és nagyon félek tőle, hogy Aciman nem fogja megtalálni a történet lelkét. Ugyanakkor már nagyon letenném ezt a parámat. Ha pedig jó lesz, akkor nagyon-nagyon boldog leszek.

W : Worst bookish habit/
Legrosszabb könyves szokásod

Ha félbe hagyok egy könyvet, mert mást kell olvasnom, vagy mert most nincs kedvem azt olvasni, simán lehet, hogy hetekig, hónapokig, évekig félbemarad. :(

X : X Marks The Spot: Start at the top left of your shelf and pick the 27th book/
X jelöli a helyet: Keresd meg a polcodon a 27. könyvet bal felülről kezdve

Patricia Highsmith: Carol
Mióta megvan ott van, és annak már vagy öt hónapja. És négy hónapja írtam ezt az egy hónapot, és nem történt változás. Igen, olvasnom kellene.

Y : Your latest book purchase/
Legutolsó könyvvásárlásod

 Margaret Atwood: Guvat és Gazella. A MaddAdam trilógia első része. Amikor A szolgálólány meséje nagyon felkapott lett, tudtam, hogy fogok Atwoodtól olvasni, de meg akartam várni, hogy elmúljon a nagy hírverés körülötte. Aztán most augusztusban megvolt a könyvtárban A szolgálólány meséje és nagyon tetszett (A hónapom kedvenc olvasmányaként aztán a szeptemberi 1 és 6-ban meséltem róla). Szóval felkészül a trilógiája. Mert ugye nem olvasok sorozatokat.

Z : Zzz snatcher book (last book that kept you up WAY late)/
Legutóbbi könyv, amit késő estig olvastál

Szóval ez a kérdés nem kompatibilis az életemmel. Én késő este még blogolok, meg beszélgetek a barátaimmal, meg élem az életemet. Aztán hajnalban lefekvés után még olvasok egy picit, aztán az mindig sok lesz. Szóval, ha úgy veszem, hogy amit későn olvastam, az épp az utóbbi olvasásom. Ha mégis arra kíváncsi az utolsó kérdés, hogy mi az, ami életben tartott nagyon-nagyon sokáig alvás nélkül, akkor: Tommi Kinnunen: Négyesút című könyv lesz a megoldás. :)

Ennyi lett volna az angol ABC és ez a bejegyzés is mára, köszönöm szépen, hogy velem tartottál. Ha van kedved, írjátok meg, hogy te mit gondolsz könyvmásnaposságnak, és mi okozta neked ezt legutóbb, vagy hagyj kommentet akkor is, ha kérdésed, megjegyzésed van. Hamarosan érkezem a következő bejegyzéssel. Ha nem szeretnél róla lemaradni, kattints a jobb felső sarokban található követés gombra, vagy keress facebookon háttértartalmakért, esetleg lesd meg instagramon, ki áll a blog mögött.

És ne feledd a következő posztig:

Könyvekkel a szivárványig!

Szilvió

A bejegyzés trackback címe:

https://melegkonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr7514819712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.