Olvasmányélmények a szivárványon innen

Egy meleg srác olvas

1 és 6: Az áprilisi kedvencem, és hat cím, amit májusban olvasni szeretnék

2019. május 08. - Szilvió

Sziasztok,

hétfőn leírtam nektek, mi az a 12 könyv, amit sikerült a múlt hónapban elolvasnom, és mi az a 18 könyv, amit sikerült beszereznem. Most pedig szeretném bemutatni azt a könyvet, amit a legjobban szerettem áprilisban, és azt a hat könyvet, amit májusban biztosan elolvasok majd. Csapjunk is bele:

1_es_6.JPG

1: Az áprilisi kedvenc olvasmányom:

uvoltes.jpgCecilia Ahern: Üvöltés

Először is rögtön azzal kell kezdenem, hogy nem gondoltam sosem magamról, hogy Cecilia Ahernt kellene olvasnom. Egy kedvelt, de általában női olvasókat megcélzó limonádé írónak tartottam, akiről ugyan nem gondolok rosszat, de nyilván nem én vagyok a célcsoportjuk. És igazából ez a véleményem nem is változott az olvasás során. DE. Cecilia Ahern az Üvöltésben (még csak az Üvöltést olvastam, ezért csak erről tudok nyilatkozni, de ez után fogok még olvasni) nem kiszolgálni igyekszik a női olvasóközönséget, hanem ébreszteni, edukálni, és ebben nagyon menő ez a kötet. A könyv ugyanis harminc novellát tartalmaz nő főszereplőkkel, akiknek olyan női problémáik vannak, amelyeket a legtöbb nő az európai kultúrában egy tipikus élet során találkozhat. Ilyen a megszégyenülés a munkatársak, rokonok előtt, az eltűnés vagy kiszürkülés a kor előrehaladtával, a csoportokon kívül rekedés, a láthatatlan munka, az elvárt női viselkedésminta, a nők értéktárgyként való kezelése vagy az egyéb női előjogok és megkülönböztetések. És ezekben a témákban Cecilia Ahern hatalmasat ír a mágikus realizmussal. Vagy olyan világokat mutat, ahol a világ csak nagyon kis szempont szerint, de másként működik, például a nőkkel kapcsolatos illemszabályok jogszabályokká válásával, vagy a hétköznapi problémákra nyújt mágikus megoldási lehetőséget. Ahern a novellák témáját az angol nyelvű nőkkel kapcsolatos szóláshagyományból meríti, és a mágikus realizmussal nagyon speciális aspektusát tudja megmutatni akár csak a nőiségnek, de a nőiségben bizonyos novellákon keresztül a leszbikusságnak vagy transzneműségnek is. És miközben 10-15 oldalas szövegeket olvasunk, lassan egy feminista kiáltványt kapunk, anélkül, hogy a szöveg bárhol meg akarna győzni, vagy a prózai nyelven keresztül a regisztráción kívül bármilyen célja volna. Ezzel együtt fontos megemlítenem, hogy vannak szövegek, ahol néha picit szájbarágósabb rész jött, viszont tudom magamról, hogy nem vagyok Ahern célcsoportja, bölcsész srácként, aki nagyon sok feminizmust olvasott, és kevésbé szétfeminizmusolt családtagjaimnak bátran ajándékoztam oda húsvétra, a szétfeminizmusolt ismerőseimnek pedig erősen ajánlom, mert fontos szöveg, ami nagyon sok mindent nagyon erősen és jól ábrázol. :) 

wonder-woman.gif

és

6: A májusi tervek

A hat májusban tervezett olvasmányt most alapjaiban fogja meghatározni a tavaly készült 22 könyv, amit el kell olvasnom, mielőtt betöltöm a 22-t lista, mivel a 22 könyv közül már csak négy, és már csak két és fél hét van a nagy napig. De nézzük mit is jelent ez:

covers_51898.jpg1: Mészöly Miklós: Film
Mészöly Miklós a kortárs irodalmat szerintem egyik legjobban meghatározó alak, és itt nem feltétlenül csak a prózáról van szó. Tavaly tavasszal volt egy kurzusom, ahol több Mészöly szöveget vettünk, és így került fel a Film a listára, és most már a közepénél, kétharmadánál járok. Mészöly nyelve nagyon nehéz. Jól befogadható, de elfáradok benne. A Filmben egy kvázi forgatókönyvet látunk, azt, hogy mit kell mutatnia a kamerának, és hogy mit kell ettől éreznie a nézőnek. Nagyon érdekes, ahogy a kvázi semmilyen cselekménytől (egy bácsit hazakísér a felesége és a bácsi meghal) mennyire el tudja zárni magát az elbeszélő azzal, hogy a kamerát irányítja, és különös, hogy mi mégsem színészeket látunk. Nagyon izgalmas szöveg, azt hiszem nagyon tanulságos olvasás lesz, és kíváncsi vagyok a végére.

covers_2296.jpg2: Esterházy Péter: Kis Magyar Pornográfia
Ha azt mondom, hogy semmit sem tudok a könyvről, akkor nem hazudok. Csak azt tudom, hogy ki volt EP, és milyen hatással volt mindenre, amit ismerek, de eddig nem olvastam tőle, pedig már nagyon szeretnék csak félek is, mert ma már terhet lett EP-t olvasni, mert tök nagy az életmű, és én meg olyan kicsi vagyok. De el fogom kezdeni, amint befejezem Mészölyt. :) Mert addig ne kapjak már magyar szakos diplomát, amíg nem olvastam EP-t. :D

covers_72151.jpg3: Galgóczi Erzsébet: Törvényen kívül és belül
Galgóczi Erzsébettel kapcsolatban nekem megint különös érzéseim vannak. Alapvetően úgy emlékszem rá, mint valakire, akivel tele vannak a könyvtári kiselejtező polcok, mert a rendszerváltás után nem olvassa senki. Ugyanakkor azt is mondják, hogy ő hitt a Kádár rendszerben, és ezért a rendszer őt nagy íróvá tette, és nem igazán érzem azt, hogy ezzel az irodalmi közbeszéd tenne bármit. Mármint hogy megtaláljuk neki a polcot. Mindenesetre ez a könyve a saját leszbikusságát és a rendszer szexuális kisebbségekkel való szembehelyezkedését mutatja be, és úgy, mint a rendszer hívője, kíváncsi vagyok, mit fog mondani erről Gobbi Hilda egykori élettársa. És ha már itt tartunk később majd arra is kíváncsi leszek, mit mond majd erről Gobbi Hilda maga a Közben... című életrajzában.

covers_381769.jpg4: Kurt Vonnegut: Bajnokok reggelije
Megint egy könyv, amiről szinte semmit nem tudok. Kurt Vonnegutot talán senkinek sem kell bemutatni, a humoros posztmodern irodalom egyik legnagyobb amerikai képviselője, akinek eddig egy könyvét olvastam, de négy könyve van a polcomon, és amúgy mindenét olvasni akarom. Amiért ez a könyv sokat várt, hogy amúgy ez egy lexikonregényként is felfogható gazdagon illusztrált kötet, és én a lexikonregényekkel (Akár Temesi Ferenc Por című szövegéről, akár Miloard Pavic Kazár szótárával) hadilábon állok, és ez Vonnegutnak egy olyan alap darabja, amivel könnyen el lehet veszíteni, pedig én nem akarom. És nyilván nem is fogom, mert a hónapban elolvasom, és nagyon fogom szeretni. :)

covers_536139.jpg5: Olty Péter: Heteró közegben
Olty Péter: Heteró közegben című kötetéről már a summában is írtam, és a facebookra is posztoltam róla, szóval ha nagyon követsz, ezzel sem most találkozol először. Ez a kötet, mint már a summában írtam, egyrészt merít a nagy széttartó irodalomtörténeti hagyományból, másrészt bemutatja azokat a hétköznapi momentumokat, amik nekünk melegeknek ismerősek lehetnek, harmadrészt, és engem, szintén meleg srácként, aki majd próbál valamilyen módon betagozódni a kortárs irodalmi életbe, értelmezhető egy előbújásgesztusként is, bár a meleg szó elvileg nem szerepel a könyvben. Nagyon kíváncsi vagyok rá. 

covers_480340.jpg6: Rivers Solomon: Kegyetlen szellemek
A könyv, amit OlvaZsófi nagyon ajánl. Nem tudom, hogy miért érdekel. Egy űrutazós sci-fi, amit még sosem olvastam, de azzal hívta fel a figyelmet magára, hogy a regényben egy generációk óta az űrhajón tengődő társadalom újratermeli magát és magában a szegregációt, a rasszizmust. Alapvetően nem hallani sok jó erről a kötetről, de januárban minden bizalmamat Zsófiba helyezve megvásároltam jelentős kedvezménnyel. Meglátjuk. ;)

 

 

Ennyi lettem volna mára, és ez lesz a hónap nagy vonalakban. Bár biztosan többet olvasok majd ennél, de ez tűnik biztosnak. :) Ha véleményetek, hozzászólásotok, megjegyzésetek van, keressetek bátran komment szekcióban, ha nem szeretnél a következő posztokról lemaradni, kattints a jobb felső sarokban található követés gombra, ha háttértartalmak érdekelnek, keress bátran facebookon, ha pedig az érdekel, ki áll a blog mögött, less be instagramra.

És semmiképp ne feledd a következő posztig:

Könyvekkel a szivárványig!

Szilvió 

A bejegyzés trackback címe:

https://melegkonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr7814812812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.