Olvasmányélmények a szivárványon innen

Egy meleg srác olvas

Készülődés a könyvfesztiválra

2018. április 18. - Szilvió

Sziasztok,

tavalyhoz hasonlóan idén is úgy alakult, hogy szombaton felnézek az egyébként holnap elkezdődő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra, amit idén 25. alkalommal rendeznek meg a Milenárison a hazai kiadók és a kiadói élet színe-java jelenlétében. Reményeim szerint idén is szuper akciókat fogok ki, szuper könyvekre, és remek programokon fogok részt venni. Első körben azt szeretném majd megmutatni, hogy én milyen stratégiák szerint vásárolok majd, ha minden jól megy, megmutatom, milyen programokon szeretnék majd venni. Tartsatok velem. :)

kepkivagas.JPG

1.) Új megjelenések:

Alapvetően ebből a kategóriából 3 könyvre nagyon pályázom, aminek a beszerzésüket biztosan eszközlöm, viszont, mivel én sem tudok róluk többet, mint ami a fülszövegükben van, ezért nem hiszem, hogy tudok mellettük plusz állást foglalni, de engem nagyon nagyon nagyon nagyon érdekelnek, és mivel tavaly jól bejöttek ezek az impulzusvásárlások a frissen megjelentek közül (Bár egyet sajnálok, hogy nem vettem meg a Móránál.), idén is élek ezekkel. 

Krausz Emma: Osztálykép (Twister Média)

covers_486886.jpg

 

Kálnoki Levente nem akar mások életének részévé válni. Véletlenül mégis leleplezi gimnazista osztálytársa, az ünnepelt focista, Szendrei Ákos titkát, ahogy kirúzsozva fényképezi magát és a fotót elküldi valakinek. Levente megígéri neki, hogy hallgat, és a két fiú útjai ezzel külön is válnának, ha legnagyobb szerencsétlenségükre nem kellene együtt dolgozniuk egy iskolai projekten. Levente egyre közelebb kerül Ákoshoz, és vele együtt néhány másik osztálytársához, akik által úgy tűnik, az élete is megváltozik.

Magyar szerző első könyve, és a [bekezdés] program első helyezettje, ahol elég komoly nevek bíráltak és mentorálták a szöveget, szóval nagyok az elvárásaim.

Laurine Frankel: Mindig ez van (GABO)

covers_485277.jpg

 

Mindig ez van, ha a gyerekek megváltoznak… azután pedig a világot változtatják meg.
Ő itt Claude. Ötéves, öt fiútestvér közül a legkisebb, és szereti a mogyoróvajas szendvicset. Lányruhát is szeret hordani, meg arról álmodozni, hogy ő egy hercegnő.
Ha majd felnő, mondja Claude, lány szeretne lenni.
Rosie és Penn azt szeretné, ha Claude-ból az lenne, aki lenni akar. Csak abban nem biztosak, hogy ezt készek megosztani a világgal. Egykettőre az egész család Claude titkát őrizgeti. Míg az egy napon ki nem robban.
A Mindig ez van a revelációkról, az átalakulásokról, a tündérmesékről és a családról szóló regény. És arról, hogy mitől van az, hogy mindig ez van: a változás mindig keserves és csodaszerű és ismét csak keserves, a gyermeknevelés mindig ugrás az ismeretlenbe, drukkolva és szívünket-lelkünket beleadva. A gyerekek felnőnek, de nem mindig a terv szerint. Azok a családok pedig, amelyeknek titkaik vannak, nem őrizgethetik azokat örökké.

Alapvetően sokkal több transz témában született szöveget szeretnék olvasni, és az, hogy ez ifjúsági, és hogy a GABO kiadta, az nagyon nagyon király. :)

Ruth Hogan: Az elveszett tárgyak őrzője (General Press)

covers_476911.jpg

 

Ha ​londoni sétáikat felidézve eszükbe jut egy görnyedt alak, aki a fejét lehajtva a járdákat és a csatornalefolyók környékét kutatja, akkor önök minden bizonnyal Anthony Peardew-val találkoztak. A férfi harminc évvel ezelőtt elveszített egy medált, amelyet a menyasszonyától, Therese-től kapott. Ugyanazon
napon a sors váratlanul elragadta tőle a szeretett kedvest is. Ettől kezdve Anthonyt csak a remény élteti: ha sikerül rátalálnia az ékszerre, talán élete tragédiáját is egy csapásra semmissé teheti. Magányában az elvesztett, olykor jelentéktelennek látszó tárgyak gyűjtése mellett novellák írásával tölti ki napjait. Megszállottan dolgozik talált kincseinek különleges történetein. Házvezetőnője, a hányatott sorsú Laura maga is szinte egy Anthony megmentett darabjai közül. Idővel az ő feladata lesz, hogy a gondosan katalogizált tárgyakat visszajuttassa az eredeti tulajdonosukhoz. Be kell azonban látnia, hogy nem zárkózhat be örökre az író dolgozószobájába, ki kell használnia a kínálkozó lehetőségeket, hogy otthonossá tegye a saját életét.

Ebben nincs LMBT vonal, de nagyon aranyosnak, kedvesnek és érdekesnek tűnik. (És a borító sem rossz, valljuk be.)

2. Nem friss megjelenés

Most leginkább a General Press és az Európa kiadó van becélozva több címmel, illetve eggyel a Tilos az Á, de valószínűleg nagyobb vásárlás lesz ebből, és ettől egy picit tartok is. :D

Európa Kiadó:

  • Perihan Magden: Ali és Ramazan
  • Reinaldo Arenas: Mielőtt leszáll az éj
  • Mark Haddon: Valami baj van
  • Patrick Ness: A daruasszony

Tilos az Á:

  • Mészáros Dorka: Én vagy senki

General Press:

  • Madeline Miller: Akhilleusz dala
  • Sarah Winman: Amikor Isten nyúl volt

21. század kiadó:

  • Sarah Winman: Bádogember
    Igen, már megvan és olvastam és holnap, de legkésőbb pénteken érkezem az értékeléssel róla (elöljáróban szerettem és ajánlom), viszont az Óz rajongó legjobb barátommal meg akarom beszélni az olvasmányt, és közölte, hogy szüksége van egy példányra, és akár meg is vehetem neki, ha már úgyis vásárfiát akarok hozni. :D

Programok, amiken részt szeretnék venni

Inkább tételesen felsorolva, mivel ezekről sincs kifejezetten több információm, mint amennyit a programok között látok, talán annyi hozzáfűzni valóm lesz, hogy mit keresek majd az adott programon. Szóval szombat reggeltől:

10:30-11:30 Szabó Magda terem
Workshop könyves bloggereknek a Twister Média szervezésében

Minden, amit a jó könyvkritikáról tudni akartál!
Moderátor: Értékes Christos
Résztvevők: Varga Czakó Adrienn és Szabó István Zoltán (Steve)

Itt igazából a második legérthetőbb talán, hogy mit keresek. Alapvetően szeretnék fejlődni, de szeretném megőrizni azt a jellegét, hogy ezt egyetem mellett csinálom, és hogy egy nem profi olvasóval van dolgotok, hanem valakivel, akinek van véleménye a dolgokról, adott esetben az olvasmányélményeimről. Ennek kapcsán egyébként régóta szeretnék egy külön posztot írni, talán egyszer sor kerül majd erre is. :)

11:30-12:30 Kner Imre terem
LMBTQ irodalom az iskolában: Krausz Emma: Osztálykép (Twister Média) című regényének bemutatója

Moderátor: Gaborják Ádám
Résztvevők: Turcsányi Réka és Krausz Emma

 Hogy mit keresek itt? Kézenfekvő. Lehet, hogy szemtanúja lehetek az igényes magyar meleg irodalom születésének, és ha már lehet, akkor ott akarok lenni. ;)
Kevésbé fellengzős, de fontos oka még, hogy nagyon érdekel a [bekezdés] projekt, nagyon kíváncsi vagyok a könyvre, és érdekel, mennyire részletesen mennek bele az LMBTQ irodalom témájába. Szupernek tartanám, ha nem csak a felületén mozognánk. ;)

14:00-15:00 Osztovits Levente terem
Daniel Kehlmann Tyll (Magvető) című regényének bemutatója

Résztvevők: a szerző és Grecsó Krisztián

Ez a legkevésbé érdekes program számomra, de kiírom, mert valószínűleg ezt a posztot fogom summázni végig a fesztivál alatt telefonról, és ha nincs más dolgom, erre jó lenne beülni, hátha érdekelni kezd a fesztivál idei díszvendégének legfrissebb könyve. Mert mégiscsak ő a díszvendég.
(Amúgy ez olyan konformista szemlélet, amit szinte minden más esetben ellenzek.)

15:00-16:00 B33 stand
Kortárs-író-lét: Fiatal írók a visegrádi országokból
Moderátor: Fehér Renátó

Résztvevők: Csutak Gabi, Weronika Gogola, Matěj Hořava és Jakub Juhás
(Cseh Centrum, Lengyel Intézet, Szlovák Intézet)

Nagyon érdekel, ehhez nem igazán tudok mit hozzáfűzni. Fehér Renátó biztosan nagyon felkészült és alapos moderátor lesz. Csutak Gabi klasszul olvassa fel magát, bár a könyvét (Csendélet sárkánnyal JAK füzetek, 2017) még nem olvastam. A többiekre pedig kíváncsi leszek. :)

16.00-17.00 B67
Karafiáth Orsolya dedikál

Sajnos szombaton csak olyanok dedikálnak, akiktől van már dedikációm, vagy nem érdekelnek, kivéve Karafiáth Orsolyát, akinek Kicsi Lili című regényét már részletesen szerettem itt, és végre elviszem aláíratni. :)

17.30–18.30 Szabó Magda terem
Lázadó lányok
Kerekasztal-beszélgetés inspiráló nőkről a tavaly megjelent Esti mesék lázadó lányoknak és a készülő Magyar mesék lázadó lányoknak című kötet kapcsán.

Résztvevők: Szabó T. Anna és Miklya Luzsányi Mónika szerzők, valamint Szlukovényi Katalin szerkesztő (Móra Kiadó)

Az Esti mesék lázadó lányoknak nálunk a 9 éves unokahúgom karácsonyi ajándéka volt tőlem, és nagyon szerettem én, mert mielőtt odaadtam neki, elolvastam. Nyilván. Nagyon szerette a testvérem, aki utánanéz a történetek szereplőinek, hogy még tudjon róluk mesélni, és nagyon szereti az egész család, akinek mesél róla. Így nagy energiákkal követem a folytatás lehetőségeit.

Ez volna a haditervem, ha sikerül tartani, elég büszke leszek magamra, bár már most van csábos akció, amire leselkedem... Szóval majd valahogy lesz. :)

Holnap, de legkésőbb pénteken érkezem a Bádogemberről szóló értékelésemmel, vasárnap pedig összegzem majd a könyvfesztiválon történteket, ahonnan reményeim szerint facebookon tudok friss tartalmakat csinálni történetekben, szóval háttértartalmakért kövessetek facebookon, ha pedig a következő posztok érdekelnek kattints a jobb felső sarokban található KÖVETÉS gombra. :)

És semmiképp ne feledd: Könyvekkel a szivárványig!
Szilvió

A bejegyzés trackback címe:

https://melegkonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr4113839906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.