Olvasmányélmények a szivárványon innen

Egy meleg srác olvas

Az LMBT Történeti Hónapról úgy általában

2018. február 03. - Szilvió

Sziasztok,

ha február, akkor LMBT Történeti Hónap, amit hazánkban már hatodszor szerveznek meg.
A program keretében közel negyven esemény várja a nagyérdeműt, köztük kiállítások, történeti és irodalomtörténeti előadások, színházi produkciók, beszélgetések az LMBT kultúráról, történetről, múltról, jelenről, jövőről. Mindarról  ami vagyunk, voltunk, vagy lehetünk.

A mai posztban szeretném megmutatni, hogyan is alakult ki mindez, és hogyan vált a világ számos részén tartott eseménysorozattá, és hogy hol tartunk az idei itthoni eseményekkel. Tartsatok velem. ;)

lmbttori.jpg

A Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű (LMBT) Történeti Hónapot Rodney Wilson középiskolai tanár rendezte meg elsőként 1994-ben, az Egyesült Államokban, mint egy városi projektet, ami lassan túlnőtt magán. A korai koncepcióban a helyi közösségek lettek megszólítva, és magát a programot már ekkor sokfelől értelmezhetjük. A csoporttal szemben mindenképp értelmezhetjük egyfajta előzményfelmutatásként, közösségformálási szándékként, másrészt a kívülállók számára hivatott megmutatni, hogy az LMBT kultúra és történelem a világtörténelem és a világtörténelmi kánon szerves és leválaszthatatlan része, és ezen át legitimációs forrást biztosít az LMBT témát érintő bármilyen emberjogi, művészeti törekvésnek.

Az ötletet 2004-ben került át az Egyesült Királyságba, két évvel később Skócia is megrendezte, majd őket fokozatosan a kontinens további országai követték. Magyarországon 2013 februárjában szervezték meg elsőként, és azóta egyre nagyobb lendülettel szerveződik meg évről évre, több, színesebb tartalommal, egyre nagyobb (bár még mindig kevés) támogatói bázissal, és igyekeznek a programokat vidékre, vidéki nagyvárosokba is eljuttatni.

Az LMBT Történeti Hónap a magyar és külföldi LMBT múltról és a kisebbség tagjai által létrehozott értékekről szól, amelyek jelentős része láthatatlan maradt. A rendezvénysorozat fő célja, hogy a történelmi események, korok LMBT vonatkozásairól ismeretet szerezzen a nagyközönség.
Az információnyújtáson túl a hazai szervezők fontos célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét: Az LMBT közösség tagjai a történelemben részt vettek a kulturális, művészeti, közéleti területeken, illetve, hogy róluk beszélgetéseket szervezzenek. Fontos és érdekes témákkal kapcsolatban nyújt információkat, és generál fórumokat, mint amilyen például az LMBT társadalom különböző csoportjainak megnevezése, és megnevezéseinek fejlődése, a leszbikus nők részvétele a gender studies-ban és az LMBT aktivizmusban, a pride mozgalom szerepe és változásai, az LMBT sajtó és filmkultúra, és még sok-sok olyan téma, amitől talán jobban megérthetjük magunkat, az LMBT aktivizmus mai fogalmait, és közelebb kerülhetünk a törekvéseihez.

Az idei, 6. LMBT Történeti Hónapot tegnap nyitotta meg a budapesti Premier Kultcaféban Takács Judit szociológus, aki az LMBT emberek társadalmi helyzetét, a családi kapcsolatok és a társadalmi nem viszonyait, a HIV/AIDS prevenciót, az antidiszkriminációs és egyenlőbánásmód-politikákat kutatja, de Kertbeny Károlyról (1824-82) is írt tanulmányt.

Kertbeny Károlyt újságíróként, műfordítóként, könyvészeti szakemberként és melegjogi aktivistaként tartjuk számon. Ő a homoszexualitás kifejezés megalkotója. Petőfi Sándor és Jókai Mór fordítója, főleg német nyelvre, és egész életében a magyar kultúra népszerűsítésén ügyködött, mégis magányosan, szegénységben hunyt el.
Amellett, hogy fontos és vitathatatlan szerepe van az LMBT történelemben, idén különösen aktuális a neve és munkássága, hiszen a homoszexuális (és ezzel együtt a heteroszexuális) szó, idén 150 éves. :)

Ennyi bevezetőt gondoltam mára, ha felkeltette az érdeklődéseteket, keressétek az eseményeket például a program honlapján (katt), illetve tartsatok a bloggal, ahol igyekszem majd néhány tartalmas bejegyzéssel érkezni az LMBT történetből. :)

Ha nem szeretnél lemaradni róluk, kattints a jobb felső sarokban található KÖVETÉS gombra, izgalmas háttértartalmakért kövess facebookon, ha pedig az érdekel, ki áll a blog mögött, keress bátran instagrammon. ;)

És semmi esetre se felejtsd: Könyvekkel a szivárványig!

Szilvió

A bejegyzés trackback címe:

https://melegkonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr1613630390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.